
 

Regulations Unique to the J Visa 
 
The Tenure Bar 

 
Employees in a tenure track or tenured position are not eligible for J-1 status.  
 
The Two Year Home Residence Requirement  

 
The two year home residence requirement is not an eligibility requirement for participation in the 
J-1 program. It is briefly discussed here because it may be easily confused with the 24 months 
bar. You may be subject to the two-year home residence requirement, as set out in Section 212(e) 
of the Immigration and Nationality Act, for one or more of the following reasons: 

 
• Foreign medical graduates  
• Skills List (the education, skill, or training that you are pursuing in the United States 

appears on the Exchange Visitor Skills List for your home country) 
• Government funding (You received funding from the United States government, your 

home government, or an international organization, specifically in connection with 
participation in the Exchange Visitor Program) 

 
You are subject during your initial entry as a J. Change of program and entry in different 
immigration status does not erase 212e. Accompanying J-2 dependents are subject to the 
requirement if you are subject. Notations on form DS 2019 or visa are occasionally wrong. If you 
believe you should not be subject, you may request an Advisory Opinion. If you are subject to 
212e, you are not eligible for lawful permanent residence (green card) or for H or L visas, until 
you have been physically present in your home country for a total of at least two years following 
departure from the United States; OR until you have received a waiver of the requirement. Also, 
you are not permitted to change status in the United States, except to A or G. You may leave the 
United States and apply for any other non-immigrant visa types, except permanent residency, H, 
and L.  
 
Fulfilling the 212e Requirement 
As a general rule, you fulfill the requirement by physically staying in your home country for an 
aggregate period of two years.  

 
Applying for Waiver of the two year requirement:  
Only the J-1 principle can apply for waiver. In exceptional cases, such as in case of a death or 
divorce, or where a J-2 child turns 21, the J-2 can apply for waiver, with the Department of State 
acting as an “Interested Government Agency.” A waiver granted to the J-1 applicant covers J-2 
dependents, unless a J-2 dependent had J-1 status him or herself and was subject to the 
requirement. Applications to waive the home residence requirement are considered on one of the 
following bases:  

• Statement of no objection from the home country  
• Extreme hardship to a U.S. citizen or permanent resident spouse or child  



• Fear of persecution  
• Interest of a U.S. government agency  

 
A detailed procedure for filing a waiver application can be found on the Department of State 
website at http://travel.state.gov/visa/temp/info/info_1296.html. 

 
Effect of Receiving a Waiver  
Recommendation: When the Department of State completes reviewing your application, they 
will send a waiver recommendation letter to the United States Citizenship and Immigration 
Services, and a copy to you and your program sponsor. The USCIS makes the final decision on 
your waiver application. Once the waiver recommendation has been given, there can be no 
extension of Form DS-2019 beyond the end date on your form. Also, you may not transfer to a 
new J-1 program after the DOS waiver recommendation is issued. 

 
The 12-Month Bar 
 
You may not begin an exchange program as a PROFESSOR or RESEARCH SCHOLAR based 
on a DS 2019 “to begin a new program” if you were physically present in any J status (including 
J-2 status) for “all or part of” the 12 month period immediately preceding the start date on your 
DS-2019.  

 
Exceptions:  

•  Transfer of program  
•  Presence in J status for less than 6 months  
•  Presence in J status in the Short Term scholar category  
 

The 12- month bar applies to anyone who has been in any J-1 or J-2 status for 6 months 
or longer, in the 12 month period immediately preceding the proposed DS-2019 start date, unless 
the individual is transferring to a new program sponsor or his / her presence in the United States 
was as a J-1 Short Term Scholar. Exchange visitors who were previously in the Research Scholar 
or Professor Category, whose program ended on or after November 18, 2006 are considered 
under the rules of the 24 month bar, explained below. Persons subject to the 12 month bar are not 
eligible to start a new J-1 program in the Research Scholar / Professor category until they have 
been out of J status for at least 12 months from the end date of the previous DS-2019.  

 
The 24-Month Bar 

 
The Department of State increased the maximum duration of participation in the J program for 
the Professor and Research Scholar categories from 3 years to 5 years, effective November 18, 
2006. Along with this good news, DOS also imposed a 24 month bar against “repeat program 
participation” for Research Scholars and Professors who “complete” their program on or after 
November 18, 2006.  
 
The 5 year period is continuous, not aggregate. It begins on the initial program begin date 
documented in SEVIS at the time the SEVIS record is VALIDATED, and ends five years later. 
During the 5-year window, a Research Scholar or Professor may participate in one or more 

http://travel.state.gov/visa/temp/info/info_1296.html


programs. Program participation may be extended all the way through 5 years, as long as the 
SEVIS record is ACTIVE. If a program is “COMPLETED”, and the completion is effected in 
SEVIS, rendering the record INACTIVE, the 24 month bar is triggered. The scholar is then 
barred from participating in the Professor or Research Scholar category again at any institution 
for a period of 24 months following the end date of the program as identified in SEVIS, 
regardless of the length of time spent on the program.  
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT THESE REGULATIONS 
 

I have heard that there are three bars to participation in J-1 status as a Professor or 
Research Scholar. Please explain what the bars are.  

 
First, a J-1 scholar in the Professor category must not be a candidate for tenure. Second, an 
individual coming back to the United States to begin a new program as an exchange visitor in the 
Professor or Research Scholar category must not have been physically present in any J status for 
all or part of the 12 month period immediately preceding the start date on his or her DS-2019; 
unless the individual is transferring to a different J-1 program sponsor; or the presence in J status 
was for less than 6 months; or the presence in J status was as a Short Term scholar. This rule is 
called the 12 month bar. Third, a rule popularly known as the 24 month bar came into effect on 
November 18, 2006. The rule applies to exchange visitors who were in the Research Scholar or 
Professor category and whose SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) record 
becomes inactive on or after November 18, 2006, as a result of program completion or for other 
reasons. The rule bars these scholars from repeating program participation or participating in a 
new program as Research Scholar or Professor, unless they have been out of the J Research 
Scholar or Professor Category for at least 24 months from the date their SEVIS record becomes 
inactive.  

 
Please explain the difference between the 12 month and the 24 months bars.  

 
While both the 12 and the 24 month bar affect individuals wishing to return to the United States 
to pursue J-1 programs in the Research Scholar or Professor category, the 24 month bar rule 
applies to an individual who has been in a J-1 status as a Research Scholar or Professor for any 
period of time within the past 24 months, and whose SEVIS record is inactive, on or after 
November 18, 2006. The 12 month bar rule applies to an individual who has been in any J status 
(except Short Term) for 6 months or longer, within the past 12 months. The 12 month bar does 
not apply if the individual is transferring to a new program sponsor.  

 
Is the 24 month bar different from the two year home residence requirement?  

 
Yes. The two year home-country physical presence requirement under section 212(e) of the 
Immigration and Nationality Act provides that exchange visitors whose programs are financed in 
whole or in part, directly or indirectly by either their government or by the U.S. government, are 
required to reside in their home country for two years following completion of their program 
before they are eligible for an immigrant visa or permanent residence status, H-1B visa, or L-1 
visa. Furthermore, exchange visitors acquiring a skill which is in short supply in their home 
country (the skills are listed in the Exchange Visitors Skills List) will also be subject to the two 



year home residence requirement. The requirement is also applicable to alien physicians entering 
the United States to receive graduate medical education or training. Exchange visitors who are 
subject to the two year home-country physical presence requirement are not eligible to change 
their status while in the United States to any other nonimmigrant category except that of official 
or employee of a foreign government (A) or an international organization (G), as applicable.  

 
I am a Short Term scholar pursuing a five months J-1 program. When I finish this 
research program I would like to return to the U.S. to pursue a longer term project as a 
Research Scholar. Will I be subject to the 12 month or the 24 month bar?  

 
Neither. The 12 month bar does not apply to an individual who was in a Short Term category. 
The 24 month bar applies to an individual who was in the Research Scholar or Professor 
category.  

 
I was an exchange visitor in the Research Scholar category from August 4, 2006 to 
November 3, 2006 (three months). I would like to return to the U.S. for three more months 
of research in June 2007. I have heard about the 24 month bar. Does it apply to me? How 
about the 12 month bar? 

  
The 24 month bar became effective on November 18, 2006. The Department of State has stated 
that it applies only to those who completed their program on or after the rule became effective. 
Therefore, the 24 month bar does not apply to you. Assuming you return as a Research Scholar 
or Professor, the 12 month bar does not apply to you because your previous program 
participation was for less than 6 months. Since you intend to return for less than 6 months, it is 
best for you to return as a Short Term scholar because as a Short Term scholar you will not be 
subject to the 24 months bar, upon completion of your program.  

 
I taught a French seminar in the department of French and Francophone Studies for one 
semester last fall (August to December 2006) in the J-1 Professor category. The director of 
French Studies has asked me to teach again in the fall semester 2007. What bars am I 
subject to, if any?  

 
If your SEVIS record is inactive, you are subject to the 24 month bar. Check with the 
Responsible Officer in the International Services office to see if your SEVIS record is active. 
You will have to wait for 24 months from the date that your record became inactive, before you 
can return to LSU or any other institution as a Professor or Research Scholar. Check with the RO 
to see if you may be eligible to return to lecture, in the Short Term scholar category.  

 
My husband is a Postdoctoral fellow conducting research in oceanography. He is a 
Research Scholar in J-1 status. I am his J-2 dependent and have been in this status for one 
year (December 15, 2005 to December 14 2006). I have been working on my Ph.D. thesis for 
the past year. Recently, I went to my home university in Melbourne and successfully 
defended my thesis. I have been offered a faculty position to teach at LSU starting this 
coming fall. Can I return in a J-1 status of my own?  
 



If this is a tenure track position, you are not eligible for J-1. The law provides that a J-1 scholar 
shall not be a candidate for tenure. If you are not subject to the two year home residence 
requirement, the appropriate visa classification for you is an H-1B1. Check your visa and DS-
2019 to make sure that you are not subject to 212(e). If your husband is subject to the 
requirement and has not obtained a waiver, you are subject too. Since Australia is not on the 
Exchange Visitor Skills List, the reason you could be subject is if your husband received funds 
(regardless of how little the amount) from the US or Australian government to pursue his J-1 
program. If you are subject, talk to the International Services office to see if you may be eligible 
to return with an E-3 visa for Australians. Getting an E-3 visa will not wipe out the 212(e) 
requirement for you. You will still need a waiver of the requirement or evidence of fulfillment in 
order to change to almost any status within the United States or to obtain an H-1B1, L-1 or 
immigrant visa at the consulate abroad. If the position is an instructorship which does not lead to 
tenure, you may return as a J-1 Professor, if the 12 month bar does not apply to you. We will 
need to establish whether you will have been in the J-2 status or other applicable J status for 6 or 
more months of the 12 months period immediately preceding the intended start date of your new 
program as J-1 Professor.  
 
Must I fulfill the 12 month and 24 month bar in my home country?  
 
No, unlike the two year home residence requirement which requires that you fulfill the 
requirement by physically residing in your home country, the 12 and 24 month bars do not 
require you to return to your home country. Residence in a third country will suffice. In fact, you 
do not have to be outside the country at all. You just need to be out of the J classification for the 
appropriate period. For example, if you were a Research Scholar for one year and then changed 
status to F-1 and pursued studies for one year, the 12 months bar would not apply to you if you 
wanted to return to research in the J-1 Research Scholar category. However, you would be barred 
from participating as Research Scholar by the 24 month bar. You will need to wait for one more 
year before you can be eligible for repeat participation.  
 
I was in a J-1 status for one year. Then my department sponsored me for H-1B1 status for 
one year. Unfortunately, my contract will not be renewed and I must change back to J-1 as 
I need about 8 more months to complete related aspects of my research. I can personally 
fund myself for this research program.  
 
Your SEVIS record must have been completed as a result of the change of status to H-1B; if your 
SEVIS record is inactive, you may be eligible for another J-1 in the Research Scholar category 
only after 24months from the effective date of your change of status. However, you may be 
eligible for a J-1 in the Short Term Scholar category without any waiting period, if you can 
complete your research in 6 months rather than 8, and if your program sponsor is agreeable to the 
idea of changing back to a J-1 status.  
 
I was a J-1 scholar in the Research Scholar category for 6 months (from June 15 2006 to 
December 15 2006) in the department of Food Science. I had to return to my home 
institution to teach, but I planned to return to LSU in the fall of this year to continue the 
collaborative research with Dr. Octopi. Dr. Octopi knows this. You can ask him. In fact, I 
have been gathering more data here in Thailand to use in our research when I return. 



However, I have been told that my SEVIS record was completed and I cannot return to my 
research earlier than two years from the date of completion. This research is very 
important and urgent. Please send me a new DS-2019 so that I can apply for a visa.  
 
Unfortunately, we will not issue a new DS-2019 in the Research Scholar category under these 
circumstances. It is very important that you communicate your research plans not only with your 
colleagues or supervisor, but also with the International Services Office, as well as the human 
resource representative in your department. We received a separation form from your 
departmental human resource representative indicating that you completed your research; and 
neither you nor Dr. Octopi informed us of your plans for continued collaboration. We regret this 
communication breakdown. We may, however issue a new DS-2019 for you in the Short Term 
scholar category. Please confirm whether you will be able to complete your research in six 
months or less.  
 


